10 tips til at forbedre immunforsvaret

Nedenfor er udarbejdet en top 10 liste, over tips til at forbedre dit immunforsvar.

1) Spis dit immunforsvar stærkt

Sørg for at fylde dig selv med en masse sunde, lækre bær, frugter, grøntsager, fuldkornsprodukter, nødder, fisk og sunde olier, mens du undgår kager, rødt kød, fede mælkeprodukter, e-numre og sukkerholdige madvarer. Nogle madvarer som avocado, hvidløg, blåbær, grønkål, spidskål og gulerødder styrker lynhurtigt dit immunforsvar og gør dig stærkere, sundere og friskere.

2) Få din nattesøvn

Hvis du får under 7 timers søvn eller vågner mange gange i løbet af natten, er din smittefare overfor luftvejsinfektioner faktisk 3 gange større. Derfor skal du sørge for at få omkring 8 timers søvn – hver nat. Manglende søvn i hverdagene kan nemlig IKKE indhentes i weekenderne! Sørg for at få dig en fornuftig og stabil søvnrytme, det sikrer stabilitet og velvære for dig og din krop.

3) Motion og træning styrker dit forsvar

Hvis du sørger for at dyrke motion dagligt, er din krop glad – og så styrker du dit immunforsvar! Faktisk kan blot 45 minutters motion hver dag sænke risikoen for forkølelse med omkring 50 %! Bevæg dig, og din krop skaber flere af de såkaldte NK-celler, der er de celler, der identificerer og uskadeliggør fremmede og uvelkomne celler i din krop – deriblandt også kræft!

4) Ta’ et glas vand

Din krop har brug for omkring 2,5 liter vand hver dag. Du får omkring 1 liter fra maden, hvilket betyder, at du selv skal sørge for at drikke omkring 1,5 liter hver eneste dag for at holde dig velhydreret. Hvis du er velhydreret kan mange af kroppens celler tidligere opdage forstadier til infektioner og virus, og på den måde skille sig af med dem langt hurtigere. Dog skal du samtidig også sørge for ikke at drikke alt for meget vand. På den måde risikerer du nemlig at skylle nyttige vitaminer og mineraler med ud.

5) Kom udenfor

Sollys er den allerbedste kur mod depressioner og tristhed – men vidste du også, at dagslys faktisk forbedrer dit immunforsvar? Når du er ude i sollyset danner din hjerne nemlig humørstoffet Serotonin, der automatisk gør dig gladere og mere opløftet. Du kan for eksempel gå eller cykle dig en lang tur, for alle former for udendørs aktivitet får kun Serotonin-niveauet til at løftes!

6) Socialt samvær giver dig stærkere immunforsvar

Jo mere, du er sammen med dine venner, des stærkere er dit immunforsvar. Det lyder umiddelbart lidt mærkeligt, men ny forskning viser, at jo flere venner du har, jo stærkere er dit immunforsvar. Faktisk bliver personer med 1-3 venner faktisk omkring 4 gange så ofte forkølede som personer med flere venner. Naturligvis tæller både kolleger, familie og venner som socialt samvær.

7) Vitaminer gør dig stærkere

Mange læger og kosteksperter foreslår, at man i løbet af vinteren og foråret sluger en multivitaminpille dagligt, for at sikre sig, at alle de vitaminer og mineraler, kroppen har ekstra brug for på den tid af året, er til stede. Samtidig mener mange, at det er en god idé at tage tilskud for D-vitamin i disse måneder, indtil solen rigtigt bryder frem, og vitaminerne kan optages derfra. Omkring 10-15 mikrogram er nok til at møde disse behov.

8) God mundhygiejne er vigtigt

Rigtig mange bakterier og potentielle virus opfanges i munden og transporteres derefter videre til de andre dele af kroppen. Disse bakterier kommer direkte i blodet og kan forårsage inflammatoriske sygdomme stort set overalt i kroppen. Derfor er det vigtigt at have en god mundhygiejne. Det kan sikres ved at sørge for, at sine tænder er godt børstet, at man bruger tandtråd flere gange ugentligt, og så ikke være alt for bange for tandlægerne.

9) Drik en kop te

Te er hyggeligt, rart – og sundt! Når du drikker te udløses der Serotonin, nøjagtig ligesom når du træder ud i solens lys. Det gør dig gladere, sundere og stærkere. Især sort og grøn te indeholder antioxidanter, der styrker immunforsvaret. Mange undersøgelser har bevist en tydelig sammenhæng mellem sygedage og hvor mange kopper te, der bliver drukket.

10) Stop med at stresse og vær glad!

Hvis stressen nedsættes og du slapper mere af, bliver dit immunforsvar betydeligt stærkere. Stresshormonerne forstyrrer de hvide blodlegemers arbejde, så der er større risiko for infektioner. Man kan afspændes ved hjælp af yoga, tai-chi, meditation og meget andet. Desuden viser forskning, at man automatisk bliver bedre beskyttet hvis blot man har et positivt livssyn og er et glad menneske. Det er vigtigt at være glad – også for din egen skyld.

Det var vores liste med 10 tips til at forbedre immunforsvaret – vi håber at du kan bruge den til at forbedre dit immunforsvar.